Anasayfa » Konular » Washington DC - National Aquarium

Geçtiğimiz kasım ayında, Washington DC 'de bulunan National Aquarium'u gezme imkanım oldu. Zamanım oldukça kısıtlıydı. Fazla resim çekme imkanım da olamadı. Kullan-at makinalardan bulup birkaç resim çekebildim. Ülkemizde pek çok kişinin hayalini süslediğini bildiğim şehir akvaryumları hakkında fikir verebilmek için bu yazıyı hazırladım.

Yurtdışında genelde dev tanklara, havuzlara sahip büyük şehir akvaryumlarına kıyasla oldukça mütevazi bir yer olduğunu belirtmeliyim. Şehrin hemen merkezinde olması (Beyaz Saray'a 5-10 dakika yürüme mesafesinde) buna neden olmuş olabilir. Büyükçe bir binanın bodrum katına kurulmuş. Bina girişinde ayrıntılı bir güvenlik aramasından sonra bodruma iniliyor, giriş ücreti 5$ . Washington DC'de müzelerin çokluğu ve hemen hepsinin ücretsiz olması nedeniyle yoğun turist ziyaretinden nasibini almayan bir yer izlenimi yarattı bende. Bu organizasyon ayakta kalabilmek için yıllık aile aboneliği gibi promosyonlar yapmış. Ayrıca ilginç bir uygulamayla canlıları evlat edinme imkanı sağlanmış. 50$'a piranha, 100$'a timsah gibi tarife belirlemişler. Belirli gün ve saatlerde bu canlıları kendiniz besleme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Mekan o şeklinde bir koridora sahip, her iki yanda akvaryumlar sıralanmış. Görevliler ziyaretçilere tanklar hakkında bilgi veriyor. İlk dikkatimi çeken bazı tanklarda asılı olan "tedavi altında" levhaları oldu. Özellikle tuzlu su canlılarında sorunlu akvaryum sayısı fazlaydı. Doğadan getirilen bu canlıların akvaryum ortamına alışmasında sorun olduğu vurgulanıyor. Çiklit akvaryumlarında da sorunlu olanlar vardı. Bazı akvaryumlardaysa balık sayısı çok yüksekti. Filtrasyonun dev hacimli biyolojik filtrelerle yapılması balık sayısına rağmen su kalitesinin korunmasını sağlamış.

Çok kalabalık bir Malawi akvaryumunda dişi Pseudotropheus zebra'nın ağzında koyu renkli birşey tuttuğu gördüm. Dikkatli bakınca mavi renkli iki yavru balığın annenin ağzında olduğunu farkettim. Yavruların boyları inanın bizdeki satış boyları civarındaydı. Herhalde doğada yavruların çok az bir kısmı hayatta kalıyor ancak çok iri boylara gelene dek anne tarafından korunuyorlar.

Resimlerini çekebildiğim Frontosa ve Arowana akvaryumları görülmeğe değerdi. Hacimin yüksekliği balıkların doğadakine uygun ölçülerde gelişmesine olanak sağlamış.

Gelişmekte olan bir ülkede yaşayan bizler, herşeyin yenisine alışmışız. Metromuz pırıl pırıl, otellerimiz yepyeni. Ancak gelişmiş ülkeler pek çok şeyi yıllar önce düzene koyduğu ve hala bir düzen içerisinde kullandığından, bir şeyi kolay kolay yenilemiyorlar. National Aquarium kaç yıl önce kuruldu bilemiyorum ancak akvaryumlardaki çizikler mekanın oldukça yorgun gözükmesine neden olmuş.

Bu gibi bir yatırım ülkemizde ne kadar başarılı olur? Bunu düşündüm orayı terkederken... Merakından bir kere gidip bakan olur ama kaç aile yıllık ziyaret bileti alır acaba... Canlıları evlat edinme işi de fazla başarılı olmaz diye düşündüm. Yüksek giderli bu organizasyonun ayakta tutulması kurulmasından çok daha zor olmalı...

Görkem Yararbaş

www.akvaryumlar.com

» Kısa Bilgiler - 1
 » Su Kimyası - Eleştiri
 » Balıklarda Gelişme Geriliği
 » Dış Filtreler
 » Balık Satın Alırken

Balık seçerken tercihinizi en çok hangisi etkiler?

Nadir bulunması
Fiyatı
Renkleri
Üreme potansiyeli
Davranışı

Sonuçlar
E-Mail listemize katılın değişikliklerden anında haberdar olun...